Posteado por: xenius21 | octubre 11, 2007

Una mica d’història

Un Glosari és un conjunt de gloses. La glosa és un gènere introduït en el periodisme català (que en cert punt es pot considerar literatura) per Xènius, és a dir, Eugeni d’Ors.

Aquest blog pretén recuperar aquest gènere, que aquí ens el defineix Josep Murgades: Què és una glosa? Podríem definir-la en principi com un assaig breu, d’extensió gairebé mai no superior a una pàgina, on amb un estil llampant que cerca la persuasió, i a partir de símils i d’avinenteses vàries que depara l’actualitat nacional i estrangera, s’emeten judicis valoratius o s’invita a la reflexió sobre tot de temes i de circumstàncies d’ordre divers, concernents tant a individualitats destacables per una o altra raó, com sobretot a qüestions rellevants en un o altre sentit de la vida col·lectiva.

Xènius escrivia cada dia una glosa a La Veu de Catalunya, un diari del segle passat. Des de La Veu de Catalunya Xènius, es presentava sempre atent al present, disposat a escoltar “les palpitacions del temps”. Però la glosa no és només un article d’expressió personal firmat per un extraordinari observador de la realitat ciutadana. En les gloses hi ha poesia i assaig, narració i anàlisi, política i literatura, llengua i cinema, moda i publicitat (Xavier Pla).

En definitiva, la conclusió seria que aquest espai té la intenció de seu un «nou» glosari, un glosari del segle XXI, obert a les opinions de tothom.


Deja un comentario

Categorías