Posteado por: xenius21 | octubre 29, 2007

Sant Narcís i les mosques

Avui és festa major a Girona, que té com a patró Sant Narcís. Sempre és bo recordar les llegendes que tenim a casa nostra, i més quan tenen a veure amb fets històrics.

Els francesos, l’any 1285, ens volien envair i quedar-se la Corona d’Aragó, perquè els havíem pispat l’illa de Sicília. Així doncs, dirigits per Felip l’Ardit van arribar fins a Girona i la van assetjar. Van resistir tot el que va poder, però finalment van haber d’abandonar-la i van entrar-hi els francesos. Aquests van saquejar la tomba de Sant Narcís i les altres relíquies. A partir d’aquí, ens diu Bernat Desclot i altres historiados que unes mosques molt verinoses els atacaven i els mataven: eren mosques ben tan grosses e tan grans narcis_xilo_2.jpgcom una glan, e entraven per les narils als cavalls e davall per lo ses, que no hi valien mantes, ne tanques de cuir, ne nengun giny que fessen, que els ho poguéssen vedar;

I així va morir una tercera part de l’exèrcit francès, i mentre es retiraven, també va morir el rei.

El patró de Girona en altres ocasions també ha defensat la seva ciutat, però potser aquesta fou la més significativa.


Respuestas

  1. Xenius!
    T’has copiat la foto de st.narcís! xD
    veig que tu vas fer com jo i vas agafar la primera que va sortir al google…jejej
    jo també he fet un post sobre el nostre Sant!! : http://xfabrega.wordpress.com/2007/10/29/st-narcis-patro-de-girona/
    vinga-la!

  2. quina visió més universal! un home de Barcelona que comenta sobre Girona. arriba un moment (aquest temps que estem vivint) en què ningú en té prou amb els seus assumptes, ningú en fa prou amb el seu barri… i cada boina al seu cap!


Deja un comentario

Categorías